Jednym z powszechniejszych dodatków stosowanych przy produkcji żywności jest sól. Jej zadaniem jest poprawienie walorów smakowych oraz przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Jej nadmierna ilość w diecie może jednak mieć niekorzystny wpływ na wiele organów i zwiększać ryzyko niektórych chorób, w tym nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, udaru mózgu oraz kamicy nerek. Jak ograniczyć spożywanie soli? Czym przyprawiać dania, by podkręcić ich smak i nie szkodzić swojemu zdrowiu? Sprawdź!
Spis treści
Dlaczego sól jest szkodliwa i trzeba ją ograniczać?
Znana od czasów starożytności sól stanowi niezwykle powszechny składnik kulinarny, bez którego wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie codziennego gotowania. Poza tym, że nadaje posiłkom odpowiedniego smaku, wpływa na ich konsystencję i jest doskonałym konserwantem. Niestety jej nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Udowodniono, że byt duża ilość soli nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego, ale też sprzyja występowaniu osteoporozy, otyłości, chorób nowotworowych oraz przewlekłych stanów zapalnych w obrębie układu pokarmowego. Ponadto jej nadmierne spożycie nasila zatrzymywanie wody w organizmie, które powoduje opuchliznę, przybieranie na wadze, przewlekłe zmęczenie oraz nawracające bóle głowy. To wystarczające argumenty, by ograniczyć dosalanie potraw i nauczyć się wzbogacać ich smak przy pomocy innych produktów.
Jakie produkty zawierają najwięcej soli?
Dietetycy coraz częściej podkreślają, że zawartość soli w diecie wielu osób znacznie przekracza dopuszczalne dzienne spożycie, które wynosi 5 gramów na dobę (jedna płaska łyżeczka do herbaty). Niestety sam odstawienie solniczki zwykle nie wystarcza do zredukowania tego składnika w diecie. Większość chlorku sodu pochodzi bowiem z gotowych i przetworzonych produktów, które zawierają duże ilości soli.
Do produktów, które zawierają najwięcej soli zalicza się:
- kostki rosołowe,
- zupy i sosy w proszku,
- płatki kukurydziane,
- konserwy,
- wędzone i peklowane wędliny,
- sery żółte,
- musztardy i ketchupy,
- niektóre przekąski np. chipsy.
Spore ilości soli można też znaleźć w warzywach konserwowych (fasola, kukurydza) oraz w niektórych mieszankach przyprawowych. Do produktów o wysokim poziomie tego składnika należą ponadto gotowe soki warzywne. Dlatego jeśli często je spożywasz, koniecznie czytaj etykiety w trakcie zakupów, by wiedzieć, ile soli zawierają.
Czym zastąpić sól w diecie?
Jeśli myślisz, że ograniczenie soli w diecie jest trudne, jesteś w błędzie. Jednym ze sposobów na zredukowanie spożycia tego składnika jest stopniowe zmniejszanie jego ilości do posiłków. Inną metodą jest sięganie po zamienniki soli, które są bardzo aromatyczne i znakomicie nadają się do urozmaicania smaku potraw.
Świeże i suszone zioła
Do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych zamienników soli należą świeże i suszone zioła. Na tej liście znajdują się m.in.: majeranek, bazylia, kolendra, szałwia, lubczyk, estragon, czosnek, gorczyca, pieprz. Do przyprawiania dań możesz też wykorzystać kurkumę, rozmaryn, gałkę muszkatołową oraz sproszkowaną paprykę.
Ocet balsamiczny
Do podkreślania smaku i aromatu posiłków przyrządzanych w domowym zaciszu świetnie nadaje się też ocet balsamiczny. Możesz go dodawać nie tylko do zup i dań głównych. Doskonale sprawdzi się również jako składnik marynat i sosów. Dodatkowo ocet balsamiczny reguluje poziom cukru, normuje ciśnienie krwi i zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki.
Oliwa z oliwek
Do przyprawiania potraw śmiało możesz wykorzystać też oliwę z oliwek. Jej niepowtarzalne właściwości sprawiają, że znakomicie sprawdzi się jako składnik sałatek, sosów, zup i wielu innych dań. Poza tym, że nie zawiera soli, odznacza się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega oraz polifenoli, które wspomagają ochronę lipidów przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego.
Sól himalajska
Jeśli mimo wszystko nie możesz obejść się bez soli i nie przemawiają do Ciebie powyższe zamienniki, możesz sięgnąć po sól himalajską. Różowa sól wydobywana w Himalajach to nie tylko dobrze znany chlorek sodu. To również szereg substancji mineralnych, elektrolitów i pierwiastków, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Sól himalajska jest też czysta i wolna od zanieczyszczeń.
Mniej soli w diecie to lepsze zdrowie i dłuższe życie!
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi wiesz już, jak unikać przesadzonego spożycia w soli i jakie zamienniki mogą pomóc w ograniczeniu jej spożycia. W celu zachowania zdrowia staraj się wybierać jak najwięcej produktów świeżych i nieprzetworzonych w oparciu o piramidę żywienia. Podczas zakupów uważnie też czytaj etykiety, aby mieć pewność, że do Twojego koszyka trafią wartościowe artykuły o jak najniższej zawartości soli. Uważaj szczególnie na sól ukrytą, przez którą zupełnie nieświadomie możesz przekroczyć zalecane maksymalne spożycie chlorku sodu.
Przeczytaj również: Zdrowe i kreatywne przepisy na śniadanie