Powszechne występowanie cukru w żywności stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia. Jego nadmiar w diecie może nie tylko utrudniać utrzymanie prawidłowej masy ciała, ale także zwiększać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. W dzisiejszych czasach coraz częściej jest postrzegany jako substancja groźna dla zdrowia, dlatego tak ważne jest ograniczenie jego spożycia. Jak zminimalizować ilość cukru w diecie? Czym go zastąpić, aby nie odmawiać sobie słodkiego i jednocześnie nie szkodzić zdrowiu? Sprawdź!

Cukier – dlaczego jest traktowany jako cichy i podstępny zabójca?

Cukier – dlaczego jest traktowany jako cichy i podstępny zabójca?

Ostatnie badania dowodzą, że zbyt wysokie spożycie produktów zawierających cukier prowadzi do przyrostu masy ciała i związanych z tym chorób. Zwiększona konsumpcja sacharozy nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, ale też schorzeń sercowo-naczyniowych takich jak nadciśnienie, zawał serca, miażdżyca. Ponadto nadmierne ilości tej substancji w diecie może sprzyjać powstawaniu zaburzeń metabolicznych spowodowanych upośledzeniem gospodarki węglowodanowej.

U osób spożywających słodycze kilka razy dziennie częściej też obserwuje się chorobę próchnicową oraz przedwczesną utratę zębów. Nadmierna konsumpcja sacharozy może też być przyczyną kandydozy – przewlekłej choroby o podłożu grzybiczym, która jest wywoływana przez drożdżopodobne grzyby żywiące się cukrem. Najczęstsze objawy zagrzybienia organizmu to: zmęczenie, bóle głowy, wzdęcia, zaparcia, zwiększona podatność na infekcje, przewlekłe stany zapalne.

W jakich produktach i pod jakimi nazwami znajduje się cukier w żywności?

Cukier w żywności

Producenci żywności bardzo często dodają do niej cukier. Ma on za zadanie nie tylko nadać produktom spożywczym odpowiedni smak i zapach, ale także zabezpieczyć je przed zepsuciem. Nadmierna konsumpcja sacharozy nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Przykładowe produkty, w których można znaleźć cukier to:

  • białe pieczywo,
  • jogurty owocowe,
  • płatki śniadaniowe,
  • desery mleczne,
  • owoce i warzywa z puszki,
  • dania typu instant,
  • napoje energetyczne,
  • woda smakowa.

Warto pamiętać, że cukier w artykułach spożywczych może być ukryty pod różnymi nazwami. Najczęściej o jego obecności świadczą takie składniki jak: glukoza, fruktoza, syrop glukozowy, maltoza, sacharoza, syrop z agawy, karmel, cukier inwertowany, zagęszczony sok owocowy.

Jak ograniczyć spożycie cukru na co dzień – praktyczne wskazówki

Jak ograniczyć spożycie cukru na co dzień – praktyczne wskazówki

Słodycze łagodzą stres, poprawiają nastrój i pomagają odciąć się od negatywnych emocji. Sprawiają też, że przez chwilę nie jesteśmy głodni. Ponieważ cukier znajduje się w wielu powszechnie spożywanych produktach żywnościowych, jego ograniczenie w diecie nie jest łatwe. Wprowadzenie poniższych zasad może pomóc Ci w zminimalizowaniu jego ilości w codziennym jadłospisie.

Włącz do diety zdrowe, wartościowe przekąski

W momencie, kiedy pojawia się ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, postaraj się mieć pod ręką zdrową, wartościową przekąskę. Czekoladowego batonika czy cukierka możesz zastąpić np. liofilizowanymi krążkami brzoskwini, chipsami z jarmużu, orzechami włoskimi, jogurtem naturalnym z dodatkiem syropu klonowego. Do zdrowych przekąsek należą też rodzynki i daktyle, jednak ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów nie przesadzaj z ich ilością w diecie.

Naucz się czytać etykiety produktów spożywczych

Naucz się czytać etykiety produktów spożywczych

Zanim włożysz do koszyka ulubione płatki śniadaniowe, jogurt czy jakikolwiek inny produkt spożywczy, wcześniej zapoznaj się z jego składem oraz tabelą wartości odżywczych zamieszczoną na etykiecie. Staraj się unikać artykułów, w których cukier znajduje się na początku. Pamiętaj też, że substancja ta występuje w żywności pod innymi nazwami (syrop glukozowy, sacharoza, dekstroza, słód jęczmienny itp.).

Wybieraj żywność z naturalnymi substancjami słodzącymi

Jeśli zależy Ci na zminimalizowaniu ilości cukru w diecie, spróbuj zastępować go zdrowszymi i mniej kalorycznymi zamiennikami. Na sklepowych półkach coraz częściej można znaleźć produkty z dodatkiem ksylitolu czy erytrolu. Coraz większą popularnością cieszy się też stewia, która jest kilkadziesiąt razy słodsza od cukru, a dodatkowo wykazuje właściwości obniżające poziom glukozy we krwi.

Ogranicz picie kolorowych napojów gazowanych

O tym, że dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu jest ważnym elementem zdrowego stylu życia, wiadomo nie od dziś. Jeśli jednak chcesz poczuć się lepiej, ogranicz picie kolorowych napojów gazowanych na rzecz wody, świeżo wyciskanych soków oraz naparów ziołowych.

Korzyści płynące ze zminimalizowania ilości cukru w diecie

Mózg człowieka bardzo lubi przyjemne rzeczy i łatwo się do nich przyzwyczaja, dlatego odstawienie cukru nie jest łatwym zadaniem. W ograniczeniu jego spożycia pomocne mogą okazać się zdrowe przekąski i naturalne substancje słodzące, dzięki którym nie trzeba rezygnować ze słodkiego smaku. Kiedy przestaniesz jeść cukier, szybko przekonasz się, że Twój organizm będzie funkcjonować sprawniej, a Ty zaczniesz mieć więcej energii. Wyeliminowanie sacharozy z diety pomoże Ci też wzmocnić odporność, oczyścić wątrobę i zyskać lepszy sen.

 

Polecamy również: Zdrowe i kreatywne przepisy na śniadanie